11 Eylül 2012 Salı

Hurmalı Kurabiye

Bugün ki kurabiyemiz Lübnan mutfağına ait .Hurmalı kurabiye .Biz hurmayı sadece ramazan günlerin de tüketiyoruz .Hurmalı kurabiyeyi daha önce hiç duymamıştım da yememiştim de .Arkadaşım da ilk yediğim de çok beğendim .Sagolsun o da  birkere daha yaptı bu sefer hemen fotoğrafını  çektim .Benim kadar şanslı olanlar bolca değişik yemekler tadabiliyorlar arkadaşlarında . Arap mutfağı bize okadar yakın ki ..Damak zevklerimiz hemen hemen aynı .Lübnanlı arkadaşlarımın evin de pişen yemeklerin tadı kokusu bizimkilerle paralel .Bu evlerşn mutfağının önünden geçip koklayanlar ,bir türk 'ün orada  yaşadığını düşünebilirler . İşte Lübnanlı arkadaşım Manal'ın yaptığı Hurmalı kurabiye tarifi. -2 bardak irmik  -1 bardak un -1 çay kaşığı kuru maya (2 yemek kaşığı ılık suyun içerisin de eritilmesi gerekiyor) -1 bardak sıvıyağı veya eritilmiş tereyağ -2 yemek kaşığı portakal suyu -2 yemek kaşığı gülsuyu içi için : -yumuşak hurma  -2 çay kaşığı tereyağ -1 parça mahlep (arzu edilirse) Üzeri için : -1 Bardak  pudra şekeri Genişçe bir karıştırma kabına irmik  ve unu  ,yağını karıştırınız.(Tarifte  üzerini bir havlu ile örterek  bir gece bekletiniz deniyor ,kendim yapmadığım için yorumda bulunamayacağım denemek gerek) Portakal suyunu ,eritilmiş mayayı ,gülsuyunu  karıştırma kabının içine alarak hamur elde edilir .Eğer çok sert olursa bir parça su ilave edilerek hamur yumuşatılabilir. İçi için tereyağ ve çekirdekleri çıkarılmış hurma  tavaya lınarak birkaç dakika pişirilir,istenirse mahlep ilave edilir ve iyice ezilir . Hamurdan ceviz büyüklüğün de parçalar koparılarak  içerisine hurmalı içten konur ve şekil verilir .Arzu ederseniz  kurabiye şekillerinden yararlanarakta içlerini doldurabilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri altın sarısı olana kadar pişirilir . Fırından çıkarınca kurabiyelerin üstüne pudra şekeri serpilir . Hava almayan bir kapta muhafaza edilirse kurabiyeleriniz uzun süre dayanabilir .
http://www.ozgurtatlar.com/2012/08/hurmal-kurabiye.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder